Translate:

Какви са ползите от инвестициите в енергийната ефективност?

  • Санирането с цел подобряване на енергийната ефективност представлява един много ефективен начин за намаляване на емисиите и постигане на целите по отношение на климата на европейско, национално и местно равнище. Ясен е и потенциалът за действие: 40 % от потреблението на първична енергия в ЕС и 36 % от емисиите на CO2 в Европа се дължат на сградите.
  • Тези инвестиции засилват местните икономики, като стимулират местните иновативни индустрии, строителите, производителите и дружествата за предоставяне на енергийни услуги („ДПЕУ“).
  • Енергийните обновявания създават устойчиви работни места: съгласно Оценката на въздействието на пакета от мерки в областта на климата и енергетиката до 2030 г., те ще създадат близо два милиона работни места до 2020 г. и още два милиона до 2030 г. По своята същност, това ще бъдат местни работни места.
  • Инвестициите в енергийната ефективност са се доказали като изгодни за собствениците на сгради, тъй като те гарантират дългосрочни финансови ползи чрез намаляване на сметките за енергия.
  • Като намаляват сметките за енергия на отделните домакинства, този вид инвестиции могат да намалят енергийната бедност.
  • Санирането може да подобри здравето и условията на живот чрез подобряване на вътрешните температурни условия и качеството на въздуха. Ние прекарваме средно 90 % от живота си в сгради и по този начин подобряването на температурните условия може да осигури сериозни преимущества от гледна точка на по-високите темпове на производителност, засилените способности за усвояване на нови знания и по-добрите санитарни условия.